اینتل شب گذشته مراسمی را برگزار کرد و طی آن به رونمایی از نسل جدید پردازنده‌های خود پرداخت. نهمین نسل از پردازنده‌های اینتل شامل نمونه‌های مختلفی است که از جمله‌ی آن‌ها می‌توان به پردازنده‌ی هشت هسته‌ای جدید اشاره کرد. طبق اعلام اینتل، نسل جدید پردازنده‌های این شرکت با چیپ‌ست‌های Z370 و کافی‌لیک همخوانی دارند، حال آنکه نسل جدیدی از چیپ‌ست‌های Z390 نیز برای استفاده در مادربردهای آتی رونمایی شدند. یکی از پردازنده‌های جدید Intel نمونه‌ی هشت هسته‌ای Core i9 است که نسخه‌ای از آن با نام Core i9-9900 از توان طراحی حرارتی ۹۵ واتی و فرکانس حداکثری آن ۵ گیگاهرتزی بهره می‌برد. 

خانواده‌ی پردازنده‌های نسل نهم اینتل

قوی‌ترین و سریع‌ترین پردازنده‌ی جدید اینتل، Core i9-9900K نام دارد، این پردازنده از هشت هسته‌ی پردازشی با پشتیبانی از هایپرتردینگ بهره می‌برد. فرکانس پایه‌ی 9900K در توان طراحی حرارتی ۹۵ واتی ۳.۶ گیگاهرتز است که به‌لطف حالت توربو در دو هسته به ۵.۰ گیگاهرتز نیز می‌رسد. پردازنده‌ی قدرتمند اینتل از حافظه‌های DDR4-2666 دو کاناله پشتیبانی می‌کند. پردازنده‌ی Core i9-9900K مبتنی بر پردازنده‌ی نسل هشتمی Core i7-8086K توسعه یافته، با این تفاوت که تعداد هسته‌ها از ۶ به ۸ رسیده و فرکانس توربو ۵ گیگاهرتزی نیز از یک هسته به دو هسته افزایش پیدا کرده است. فرکانس توربو برای سایر هسته‌های ۴.۷ گیگاهرتز خواهد بود. خانواده‌ی پردازنده‌های Core i9 از دو حافظه‌ی دو مگابایتی L3 برای هر هسته پشتیبانی می‌کند؛ بنابراین مجموع حافظه‌ی کش L3‌ در این پردازنده‌ها معادل ۱۶ مگابایت است. 

مشخصات پردازنده‌های دسکتاپ نسل نهم اینتل
مدل / مشخصاتقیمت (دلار)هسته‌هاTDPفرکانسحافظه‌ی کش L3DRAMگرافیک یکپارچه
Core i9 - 9900K ۴۸۸ ۸ هسته - ۱۶ ترد ۹۵ وات ۳.۶ گیگاهرتز پایه
۵.۰ گیگاهرتز بیشینه
۱۶ مگابایت
۲.۰ مگابایت به‌ازای هر هسته
DDR4 - 2666 GT2
۱۲۰۰ مگاهرتز توربو
Core i7 - 9700K ۳۷۴ ۸ هسته - ۸ ترد ۳.۶ گیگاهرتز پایه
۴.۹ گیگاهرتز بیشینه
۱۲ مگابایت
۱.۵ مگابایت به‌ازای هر هسته
GT2
۱۲۰۰ مگاهرتز توربو
Core i5 - 9600K ۲۶۲ ۶ هسته - ۶ ترد ۳.۷ گیگاهرتز پایه
۴.۶ گیگاهرتز بیشینه
۹ مگابایت
۱.۵ مگابایت به‌ازای هر هسته
GT2
۱۱۵۰ مگاهرتز توربو

همچنین باید به پردازنده‌ی هشت هسته‌ای دیگری با نام Core i7-9700K نیز اشاره کرد، فرکانس پردازشی پایه‌ی این نمونه ۳.۶ گیگاهرتز در توان طراحی حرارتی ۹۵ واتی است و فرکانس توربوی آن برای یک هسته تا ۴.۹ گیگاهرتز افزایش پیدا خواهد کرد. پردازنده‌ی Core i7-9700K را باید نسخه‌ی به‌روزشده‌ی پردازنده‌ی Core i7-8700K خواند؛ هر دو پردازنده از ریزمعماری کافی‌لیک بهره می‌برند، حال آنکه پردازنده‌ی 9700K از وجود دو هسته‌ی بیشتر و فرکانس بیشتر در حالت توربو استفاده می‌کند؛ البته پردازنده‌ی جدید تنها از یک حافظه‌ی کش L3 با ظرفیت ۱.۵ مگابایت به‌ازای هر هسته بهره می‌برد. 

سومین پردازنده‌ی مهم از نسل نهم پردازنده‌های اینتل، Core i5-9600K است که از وجود ۶ هسته‌ی پردازشی بهره می‌برد؛ اما خبری از قابلیت هایپرتردینگ در آن نیست، این پردازنده با نسل پیش شباهت‌های زیادی دارد؛ اما فرکانس پردازشی در نسل جدید افزایش پیدا کرده است. 

هرچند اینتل قیمت پردازنده‌های جدید خود را اعلام نکرده است؛ اما چندی پیش پردازنده‌ی Core i9-9900K با برچسب قیمت ۵۸۲.۵۰ دلار در سایت آمازون برای سفارش قرار گرفته بود. نکته‌ی دیگری که در مورد پردازنده‌های جدید باید به آن اشاره کرد، شکل بسته‌بندی آن‌ها است؛ همان‌طور که در تصویر نیز مشاهده می‌کنید، پردازنده‌های جدید در یک بسته‌بندی ۱۲ وجهی قرار دارند؛ به نظر می‌رسد اینتل در نظر دارد تا در مورد بسته بندی پردازنده‌های خود نیز با AMD و بسته‌بندی پردازنده‌های این شرکت رقابت کند. 

فرکانس توربو به ازای هسته‌ها

همان‌طور که در جدول پایین مشاهده می‌کنید، فرکانس پردازشی حالت توربو به ازای هر هسته در مدل‌های مختلف، متفاوت است. 

فرکانس به ازای هر رشته برای نسل نهم اینتل

استفاده از لحیم برای ماده‌ی رابط حرارتی

اینتل به‌صورت رسمی تایید کرد که در نسل نهم پردازنده‌های خود از یک لایه‌ی لحیم بین پخش‌کننده‌ی یکپارچه‌ی حرارت (IHS) و بلوک پردازنده (Die) استفاده کرده و خبری از خمیر به عنوان لایه‌ی واسط نیست. استفاده از لحیم در پردازنده‌های Core i9-9900K ،Core i7-9700K و Core i5-9600K تایید شده است. 

اینتل در نسل‌های گذشته استفاده از خمیرهای ارزان قیمت را به استفاده از لحیم ترجیح داده بود که در مقایسه با لحیم از توان پایین‌تری برای انتقال حرارت برخوردار است. قابلیت ضعیف خمیرهای ارزان قیمت مورد استفاده حتی برخی کاربران را مجبور به جدا کردن IHS از Die می‌کرد؛ به‌طوری که این کاربران از مواد بهتری به جای خمیر ارزان قیمت استفاده می‌کردند. استفاده از لحیم بدین مفهوم است که به‌دلیل توان بالای انتقال حرارت، هسته‌ها در فرکانس بالا دمای کمتری را در مقایسه با نسل‌های گذشته تجربه خواهند کرد. 

نسخه‌ی به‌روزشده‌ای از پردازنده‌های کافی‌لیک

نسل نهم از پردازنده‌های اینتل مبتنی بر پلتفرم کافی‌لیک توسعه یافته است؛ به‌طوری که این پردازنده‌ها از تغییرات بنیادی ریز معماری بی‌بهره هستند. برای درک بهتر نسل‌های گذشته‌ی پردازنده‌های اینتل بهتر است بدانید که پردازنده‌های کافی‌لیک نیز نسخه‌ای به‌روز شده از پردازنده‌های کبی لیک بوده و پردازنده‌های کبی لیک نسخه‌ی تغییر یافته‌ی اسکای‌لیک هستند.

مشخصات تمام پردازنده‌های سری Core
نسلریزمعماریسال عرضهلیتوگرافی
دوم سندی‌بریج ۲۰۱۱ 32nm
سوم آیوی‌بریج ۲۰۱۲ 22nm
چهارم هسوِل ۲۰۱۳ 22nm
پنجم برادوِل ۲۰۱۴ 14nm
ششم اسکای‌لیک ۲۰۱۵ 14nm
هفتم کیبی‌لیک ۲۰۱۶ +14nm
هشتم کیبی‌لیک R
کافی‌لیک S
کیبی‌لیک G
کافی‌لیک U/H
ویسکی‌لیک U
امبرلیک Y
کانن‌لیک U
۲۰۱۷
۲۰۱۷-۲۰۱۸
۲۰۱۸
۲۰۱۸
۲۰۱۸
۲۰۱۸
*۲۰۱۷
+14mn
++14nm
+14nm
++14nm
++14nm
+14nm
10nm
نهم کافی‌لیک ریفرش ۲۰۱۸ ++14nm
نامشخص آیس‌لیک ?۲۰۱۹ ?10nm
نامشخص کسکِید لیک (سرور)
کوپرلیک (سرور)
آیس‌لیک (سرور)
۲۰۱۸
۲۰۱۹
۲۰۲۰
14nm Class
14nm Class
10nm

اینتل وعده داده است که فرایند تولید پردازنده‌ها با لیتوگرافی ۱۰ نانومتری را تا سال ۲۰۱۹ آماده کرده و پردازنده‌های ۱۰ نانومتری آیس لیک را تا سال ۲۰۲۰ برای سرور‌ها رونمایی کند. نسل بعدی تراشه‌های اینتل مبتنی بر لیتوگرافی ۱۴ نانومتری کوپر لیک نام دارد. انتظار می‌رود نسل بعدی پردازنده‌های اینتل همراه با به‌روزرسانی در ریزمعماری این پردازنده‌ها راهی بازار شوند. 

پردازنده‌های گرافیک داخلی

موضوعی که اینتل در نسل‌های گذشته‌ی پردازنده‌های خود توجه زیادی به آن نداشته، پردازنده‌های گرافیکی یکپارچه‌ در آن‌ها است که در تراشه‌های خود مورد استفاده قرار می‌دهد. اینتل از زمان عرضه‌ی تراشه‌های برادول نوآوری جدیدی را در این حوزه نداشته است. انتظار می‌رود نسل جدید پردازنده‌های اینتل نیز به همراه پردازنده‌های گرافیکی GT2 راهی بازار شوند که از نسل هشتم پردازنده‌های اینتل به ارث رسیده است. اینتل همچنان باور دارد که قرار دادن پردازنده‌های گرافیکی داخلی در تراشه‌ به همراه پردازنده‌های اصلی قدرتمند یک ارزش افزوده است. پردازنده‌های گرافیکی جدید همچنان با لیبل UHD Graphics 630 همراه شده و از درایورهای نسل هشتمی استفاده خواهند کرد.

مادربردها و چیپ‌ست Z390

انتظار می‌رود چیپ‌ست Z390 اینتل در قالب بیش از ۵۵ مدل مادربرد توسط بسیاری از تولیدکنندگان در هفته‌های آینده راهی بازار شود. چیپ‌ست Z390 را باید یک به‌روزرسانی از چیپ‌ست Z370 خواند که از پردازنده‌های سری ۸۰۰۰ و سری ۹۰۰۰ اینتل پشتیبانی خواهند کرد.





تاريخ : سه شنبه 17 مهر 1397برچسب:, | | نویسنده : مقدم |